Præhospital

Reddere: Ny uddannelse er en katastrofe for vores fag

UCN har fået godkendt en ny paramedicineruddannelse på bachelorniveau. Men det er et skridt i den helt forkerte retning og en katastrofe for faget. Det mener Reddernes Landsklub, som vurderer, at man i fremtiden vil se en skævvridning i rekrutteringen og en skævvridning i opgaveløsningen, hvor ambulancebehandleruddannelsen vil blive voldsomt devalueret.

Politi

Har behandlet fem sager om politifolks uberettigede udrykningskørsel

En konfliktforhandler, som kørte udrykningskørsel i sin private bil i en sag, hvor en borger havde forskanset sig i en lejlighed med adskillige knive. En politiansat, som kørte 86 km/t i en zone med hastighedsbegrænsning på 60 km/t på vej til en selvmordstruet borger. Og en politiansat, der blev blitzet under en eftersættelse, men blev i tvivl om, hvilken bil han eftersatte. Det er blandt sagerne, som Politiklagenævnet har behandlet i 2023.

Brandvæsen

Beredskabsdirektør fratræder

Direktøren for Midtjysk Brand & Redning, Klaus Vibe Hebsgaard, fratræder stillingen efter ni år. Ifølge formanden for beredskabskommissionen skyldes det, at der er ”behov for nye ledelsesmæssige øjne” i det fælleskommunale beredskab, som dækker Viborg og Silkeborg kommuner. Viceberedskabschef Lasse Clemensen er konstitueret som beredskabschef.

Sponsoreret indhold

Brandmændenes OL kommer til Aalborg

(Sponsoreret indhold). Fra den 7. til 14. september 2024 vil brandmænd fra hele verden fylde idrætsanlæg og centrale pladser i Aalborg, når The World Firefighters Games 2024 bliver holdt i den nordjyske hovedstad. I øjeblikket er der tilmeldte fra 51 forskellige nationer. Arrangørerne forventer, at der vil være mellem 2.000 og 3.000 deltagere.

  • Præhospital
    I dag er Region Syddanmarks præhospitale område organisatorisk en del af regionens afdeling for sundhedsplanlægning. Men nu vil regionen investere 5 mio. kr. i at oprette en selvstændig organisation med en præhospital direktør og en lægelig chef i spidsen. De vil blive understøttet af en ny stabsenhed og en kvalitets- og uddannelsesenhed.
  • Præhospital
    Med den nye paramedicineruddannelse på UCN kan man blive paramediciner på kun tre år. Men hos FOA er man skeptiske, for uddannelsen betyder, at paramedicinere forventes at stå med det øverste ansvar, men samtidig kan de i praksis blive dem med den korteste uddannelse og den mindste erfaring. FOA ønsker i stedet, at der laves en professionsbachelor som ambulancebehandler.
  • Politi
    Fra den 1. januar 2025 stiger priserne på radioer, som landets beredskaber kan købe under SINE-kontrakten. Der er tale om en markant prisstigning på ca. 1.500 kr. til 2.500 kr. pr. radio. Den store prisstigning skyldes, at priserne ikke er blevet reguleret siden indgåelsen af den første SINE-kontrakt. Priserne vil fremover blive indeksreguleret årligt efter nettoprisindekset.
  • Præhospital
    Region Hovedstadens nyeste akutbil placeres i Hundested, men regionen vil nu søge om penge fra Sundhedsstyrelsens akutpulje til at kunne indsætte yderligere en akutbil. Den skal så placeres i Hornbæk, som sammen med Hundested er det område, hvor der er størst udfordringer med responstiderne.
  • Præhospital
    En ny tre-årig professionsbacheloruddannelse til paramediciner er blevet godkendt, og de første studerende ventes at kunne starte i 2026. I dag er paramedicineruddannelsen en 20 uger lang videreuddannelse for ambulancebehandlere, men i de kommende år vil den blive suppleret af den nye uddannelse.

Fra arkivet – Brandvæsen

Brandvæsen

Odsherred Kommune vil nedlægge to brandstationer

En dyb økonomisk krise i Odsherred Kommune kan føre til, at brandstationerne i Vig og Lumsås bliver nedlagt. Resultatet vil være, at der nogle steder i kommunen bliver 25 km. til nærmeste brandstation, men kommunens borgmester insisterer på, at der ikke vil være tale om en forringelse, men derimod en harmonisering af brandvæsenets serviceniveau i kommunen – og så udtaler han i øvrigt, at han hellere vil lukke brandstationer end skoler.

Google Maps
Brandvæsen

Aftale med nabobrandvæsener skal dække ferie-huller i Aarhus-vagtplan

Deltidsbrandfolkenes ferie betyder, at der sommeren igennem er huller i vagtplanen hos Aarhus Brandvæsen. Men en ny aftale med tre nabobrandvæsener skal sikre, at Aarhus Brandvæsen kan trække på hjælp fra tre brandstationer, som også kan kaldes til standby i Aarhus, hvis de slukningstog, der bemandes med fuldtidsbrandfolk, er på opgaver.

Brandvæsen

Nytårsaften med angreb mod brandfolk

Både i København, Århus og Slagelse blev brandfolk nytårsaften angrebet i forbindelse med slukningsopgaver. I Slagelse rykkede brandvæsenet flere gange ud til brændende containere, men brandvæsenet blev mødt af ca. 50 unge andengenerations-indvandrere, der kastede med sten. Det fik brandfolkene til at forlange politieskorte, men da politiet stillede med fire patruljevogne blev de også mål for stenkast og kanonslag, ligesom stenkastene mod brandvæsenet fortsatte.

Fra arkivet – Præhospital

Præhospital

Ambulancer får lov til at køre hurtigere

Fremover får visse ambulancer, der ikke kører med udrykning, mulighed for at sætte farten op på både motorveje og øvrige veje. På motorveje hæves den tilladte hastighed fra 80 til 100 km. i timen, mens den på øvrige veje hæves fra 70 til 80 km. i timen. Den højere hastighed forudsætter dog, at den enkelte ambulance er særligt godkendt.

Brandvæsen

Brandvæsener får invitation til at rykke ud til hjertestop

Siden 2018 har tre storkøbenhavnske beredskaber haft et samarbejde med Region Hovedstaden om en First Responder-ordning, hvor brandfolk rykker ud til hjertestop. En evaluering viser, at ordningen har været en succes: I 136 tilfælde er brandfolkene nået frem før ambulancen, og i 22 tilfælde er der afgivet stød med hjertestarter inden ambulancens ankomst. Nu inviteres regionens øvrige beredskaber med i ordningen.

Præhospital

Forskning: Akutlægehelikopterne flyver primært til de mest kritisk syge

To ud af tre patienter, der får hjælp fra de danske akutlægehelikoptere, er tidskritisk og livstruende syge, og ofte er den hjælp, som patienterne får på stedet, livreddende. Desuden sikrer helikopteren hurtig transport til specialiseret hjælp på hospitalerne. Det viser resultater fra det første nationale studie i brug af akutlægehelikopterne.

Fra arkivet – Autohjælp

Autohjælp

Højsæson for punkteringer

Efteråret med dets regn og rusk er skyld i mange punkteringer. Småsten og skidt skyller ud på vejene, og samtidig er sommerdækkene måske ved at være slidte. Det kan være en uheldig kombination, idet tyngdekraften gør, at stenene ender med den brede side ned og spidsen i vejret. Og det giver travlhed hos SOS Dansk Autohjælp.

Autohjælp

Direktør dømt for spirituskørsel i udrykningskøretøj

Den 52-årige direktør for to autohjælpsfirmaer skal tilbringe tre måneder i fængsel, ligesom han er blevet frakendt førerretten i tre år. Årsagen er et skæbnesvangert besøg hos en medarbejder en aften i september 2010, som endte med, at den 52-årige udøvede vold mod en tidligere medarbejder og derefter kørte spirituskørsel i en Audi, der også anvendes som udrykningskøretøj. Efter episoden truede direktøren to personer, der skulle vidne i sagen – og det var volden og vidnetruslerne, som udløste den ubetingede fængselsstraf.

Autohjælp

FDM taber stadig penge på autohjælp

FDM’s aktiviteter indenfor autohjælp giver fortsat ikke overskud. FDM udbyder autohjælp i samarbejde med Dansk Autohjælp, og kunderne er primært FDM’s medlemmer samt bilimportører og bilforhandlere, der sælger de såkaldte mobilitetsgarantier til deres kunder. Sidste år gav autohjælpen imidlertid et driftsunderskud på 2 mio. kr., hvilket er omkring en halv million kr. dårligere end i 2010.

Fra arkivet – Politi

Foto: Rigspolitiet
Politi

Tog fejl af dræbte ved ulykke

Forældre fik fejlagtigt at vide, at deres søn var død, da politiet tog fejl af, hvem der var hvem efter en tragisk dødsulykke nær Middelfart. To 20-årige mænd blev natten til lørdag dræbt i en soloulykke, da deres bil kolliderede med en brændestabel på en mark ved Sandmarksvej nær Middelfart. I første omgang troede politiet, at en af de dræbte var en 22-årig mand, og hans forældre blev derfor straks kaldt til sygehuset, så de kunne identificere deres omkomne søn. Her kunne forældrene dog hurtigt konstatere, at det ikke var deres søn, der lå foran dem, men derimod en af hans kammerater.

Foto: Rigspolitiet
Politi

Politichef: Ikke vores opgave at deltage i gaderæs

En video med to patruljevogne fra Østjyllands Politi, der kører om kap til et lovligt gaderæs i Randers, florerer i øjeblikket på de sociale medier. Men chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Klaus Arboe Rasmussen, er ikke tilfreds med politiets ageren ved arrangementet. Sagen skal nu undersøges.

Politi

Politifolk yder sjældent førstehjælp

Når Aalborg Sygehus’ lægeambulance ankommer til et skadested, så er politiet ofte nået frem. Men kun i meget få tilfælde yder betjentene førstehjælp. Det viser en opgørelse lavet af lægerne ved lægeambulancen på Aalborg Sygehus. Kun i to af 453 tilfælde blev førstehjælp ydet af politifolk. 

Jobannonce




Sponsorer
























Facebook